vrijdag 24 juli 2009

Artikel in de Gelderlander: DJVN jongerenkamp

Van 8 tot en met 14 augustus (de week na het súper kinderkamp :) was het jongerenkamp (voor kinderen van 12 t/m 16 jaar. Ook hier zijn verslaggevers van de Gelderlander langs geweest om verslag te doen van het kamp. Klik op de afbeelding, zoadat je het filmpje én het artikel dat zij hierover gemaakt hebben kunt bekijken en lezen.
(klink op de afbeelding om naar het fimpje op de site te gaan)

NIJMEGEN - Op kamp Heumensoord in Nijmegen wordt dezer dagen een diabeteskamp gehouden, waar 45 kinderen aan deelnemen. De kinderen kunnen hier van elkaar leren hoe zij met hun suikerziekte omgaan en ze begrijpen elkaar als er sprake is van een hypo of een hyper, een te lage of hoge bloedsuikerspiegel.

De hele week doen ze gezamenlijke activiteiten zoals speurtochten, boswandelingen en de disco avond. “De kinderen weten precies wat ze aan elkaar hebben omdat ze het allemaal bekend zijn met de ziekte. Ze kunnen hier echt hun grenzen opzoeken. Eindelijk zijn ze een keer niet de enige met diabetes, iets wat ze vaak in de klas of in de familie wel zijn”, zegt Cathy Jansen, coördinator van het kamp.

Bij diabetes kan een lichaam de bloedsuiker niet meer zelf in evenwicht houden, iets wat normaal heel nauwkeurig wordt gedaan, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert daar niet meer op. Op die manier kan de bloedsuiker hoog oplopen en dat kan schadelijk zijn voor het lichaam.
Tijdens het kamp meten alle kinderen tegelijk de waardes van hun bloedsuiker op, iedere keer voordat ze gaan eten. De begeleiders noteren alle bloedwaardes en geven adviezen aan de kinderen over wat ze het beste kunnen doen als de waardes te hoog of te laag zijn. Het kamp duurt tot vrijdagmiddag.

Bron: De Gelderlander, zie 'Grenzen opzoeken tijdens diabeteskamp', donderdag 13 augustus 2009

Geen opmerkingen: